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Removal of Traditional Standardized Third Party Assessments in K-2  
 

Effective March 2, 2014, no APPR plan shall be approved by the Commissioner for use in the 

2014-15 school year or thereafter that provides for the administration of traditional standardized 

third party or vendor assessments to students in kindergarten through grade two.  However, any 

district or BOCES with an APPR plan that has been approved by the Commissioner for use in 

the 2013-14 school year that provides for the use of a traditional standardized third party 

assessment from the list of approved assessments for students in kindergarten through grade two 

shall remain in effect in accordance with Education Law §3012-c(2)(l) and the district or BOCES 

may continue to use such assessments until a material change is made and approved by the 

Commissioner to eliminate such use.   

 

Related, effective March 2, 2014, the Department implemented the Regents action to eliminate 

traditional standardized assessments for use in kindergarten through grade two from the list of 

state-approved assessments for use in APPR plans for the 2014-15 school year and thereafter. 

The superintendent, district superintendent, or chancellor will certify in their APPR plan that any 

third party assessment being used for APPR purposes for these students is consistent with the 

State’s APPR Assessment Guidance (see https://www.engageny.org/resource/guidance-on-the-

approved-regulatory-amendments-to-appr-to-help-reduce-local-testing) and is not a traditional 

standardized assessment as defined by the Department (see Q1).  

 

Q1. What is NYSED’s definition of “traditional standardized assessment” for the purposes 

of determining whether a third party assessment is a “traditional standardized 

assessment”?  Are performance-based assessments or game-like computer based 

assessments included in the definition of traditional standardized assessments? 

 

A. Assessments such as performance-based assessments, State assessments
1
, formative 

assessments, and assessments used for diagnostic purposes are not subject to the limits set 

forth in the regulation. 

 

For the purposes of this regulation the following definitions are applied. 

 

Formative assessment is a process used by teachers and students during instruction that 

provides feedback to adjust ongoing teaching and learning to improve students’ achievement 

of intended instructional outcomes.
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1
There are no K-2 standardized tests administered or required by the state.  Federal law mandates that the English 

proficiency of all English language learners enrolled in Grades K-12 be assessed annually. The New York State 

English as a Second Language Achievement Test (NYSESLAT) is the annual assessment that NYS administers to 

comply with federal law. The NYSESLAT gives the State and schools important information regarding English 

language development of English language learners. In the listening, reading, and writing subtests, students in 

grades K-2 mark their answers in their test booklets by circling or otherwise marking the answer or picture. There is 

no bubble sheet for these students to use. A teacher or aide must transcribe the student's responses to the answer 

sheet exactly as the student recorded it in the test booklet. The speaking portion of the NYSESLAT is administered 

to a student one-on-one. For a parent’s guide, please see: NYSESLAT. 
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 Definition adopted by the CCSSO Formative Assessment for Students and Teachers State Collaborative on 

Assessment and Student Standards (FAST SCASS), October 2006.  

https://www.engageny.org/resource/guidance-on-the-approved-regulatory-amendments-to-appr-to-help-reduce-local-testing
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-the-approved-regulatory-amendments-to-appr-to-help-reduce-local-testing
http://www.p12.nysed.gov/assessment/nyseslat/parentsguide/home.html
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Diagnostic assessments are evidence-gathering procedures that provide a sufficiently clear 

indication regarding which targeted subskills or bodies of enabling knowledge a student 

possesses or does not possess — thereby supplying the information needed by teachers when 

they decide how to most appropriately design or modify instructional activities.
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Traditional standardized assessments are defined by NYSED for the purposes of this 

regulation as a systematic method of gathering information from objectively scored items 

that allow the test taker to select one or more of the given options or choices as their 

response. Examples include multiple-choice, true-false, and matching items. NYSED defines 

this term to focus specifically on those assessments that require the student (and not the 

examiner/assessor) to directly use a "bubble" answer sheet. 

 

Q2. My district is already using a locally determined traditional standardized third party 

assessment for APPR purposes for the 2013-14 school year for students in kindergarten 

through grade two.  Are we required to submit a material change to our APPR plan just to 

remove these assessments from use? 
 

A. No.  Districts or BOCES with an approved APPR plan for the 2013-14 school year that are 

using a traditional standardized third party assessment for students in kindergarten, grade 

one, and/or grade two are not required to submit a material change to their APPR plan just to 

remove these assessments from use.  The currently approved APPR plan shall remain in 

effect in the 2014-15 school year or thereafter in accordance with Education Law §3012-

c(2)(l) and districts or BOCES may continue to use such assessments until a material change 

is made to any portion of the APPR plan and approved by the Commissioner.  At the time of 

the material change submission, districts and BOCES must remove the use of the traditional 

standardized third party assessment(s) for students in kindergarten, grade one, and/or grade 

two from their APPR plan 

 

Q3. If my district/BOCES wants to make a material change to our APPR plan solely to 

eliminate the use of a traditional standardized third party assessment being used for APPR 

purposes for students in kindergarten through grade two, is there a way to expedite the 

review of our APPR plan?   

 

A. Yes.  Districts/BOCES that wish to submit a material change to their approved APPR plan 

that solely relate to the elimination of unnecessary assessments that are used with students for 

APPR purposes (for any grades/subjects) may request an expedited review of the material 

change using the Expedited Material Change Form.  The Department will only review 

those sections of the plan that relate to the eliminated assessments to ensure compliance with 

Education Law §3012-c and Subpart 30-2.  For more information, see: 

https://www.engageny.org/resource/guidance-on-the-approved-regulatory-amendments-to-

appr-to-help-reduce-local-testing.  This form must be completed and submitted to 

EducatorEval (educatoreval@mail.nysed.gov) no later than March 1, 2015.  Please note that 

the Department will not accept late submissions of this form.  Please type “Expedited 
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 Distinguishing Formative Assessment From Other Educational Assessment Labels. The Council of Chief State 

School Officers, May 2012. 
 

http://www.engageny.org/regents-regulatory-changes-subpart-30-2-expedited-materials-change-form
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-the-approved-regulatory-amendments-to-appr-to-help-reduce-local-testing
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-the-approved-regulatory-amendments-to-appr-to-help-reduce-local-testing
mailto:educatoreval@mail.nysed.gov
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Assessment Material Change” in the subject line of your email to ensure an expedited 

review of your material change request.  

 

The Department recommends that school districts and BOCES consult with their local 

counsel before submitting this certification form and any changes to their currently approved 

plan in the APPR portal. 

 

Q4. Will traditional standardized assessments for use in kindergarten through grade two 

remain on the list of state-approved assessments for use in APPR?  How will we know 

whether the third party assessment we are using is allowable? 

 

A. No.  Effective March 2, 2014, the Department implemented the Regents action to eliminate 

traditional standardized assessments for use in kindergarten through grade two from the list 

of state-approved assessments for use in APPR plans for the 2014-15 school year and 

thereafter.  The state-approved list no longer includes any third party assessments for use in 

kindergarten through grade two (see: http://usny.nysed.gov/rttt/teachers-

leaders/assessments/approved-list.html for the updated list).   

 

For those districts or BOCES who determine that for APPR purposes they will use a third 

party or vendor developed assessment for students in kindergarten, first, or second grade, the 

Department has issued an APPR Assessment Guidance Document consistent with 30-2.8 for 

use with these grades (see: https://www.engageny.org/resource/guidance-on-the-approved-

regulatory-amendments-to-appr-to-help-reduce-local-testing). 

 

Additionally, for APPR plans submitted to the Commissioner for approval for use in the 

2014-15 school year and thereafter, the superintendent, district superintendent, or chancellor 

must now certify in their APPR plan that any third party assessment being used for APPR 

purposes for these students is consistent with the State’s APPR Assessment Guidance 

document at https://www.engageny.org/resource/guidance-on-the-approved-regulatory-

amendments-to-appr-to-help-reduce-local-testing, and is not a traditional standardized 

assessment, as defined in Q1. 

 

Effective March 2, 2014, the APPR portal has been updated to remove the dropdown, “3
rd

 

party assessment” from kindergarten through grade two.  The dropdown has been replaced 

with “3
rd

 party non-“traditional standardized” assessment that meets NYSED guidance 

requirements.” Districts and BOCES are also no longer required to list the specific name of 

the third party assessment they are using in the APPR portal. 

 

 

http://usny.nysed.gov/rttt/teachers-leaders/assessments/approved-list.html
http://usny.nysed.gov/rttt/teachers-leaders/assessments/approved-list.html
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-the-approved-regulatory-amendments-to-appr-to-help-reduce-local-testing
https://www.engageny.org/resource/guidance-on-the-approved-regulatory-amendments-to-appr-to-help-reduce-local-testing

